4 Şubat 2015 Çarşamba

DOĞADAKİ MATEMATİK


Matematik, doğayı anlamamızı sağlar. Doğa yalnızca gördüklerimiz, duyduklarımız ve kokladıklarımız değildir. Gezegenlerin yörüngesi elipsi ve genel olarak eğriyi fısıldarlar. Arı, peteğinin hücresini yaparken hücrenin altıgen olmasına çalışır. Sabun köpüğü mükemmel bir küre olmaya çalışır. Rakamları hangi sistemde grafiğe dökerseniz dökün bir şablon çıkar. Bu yüzden doğada her yerde şablonlar vardır.

Kısacası,

1) Matematik doğanın dilidir.
2) Etrafımızdaki her şey sayılarla tanımlanabilir ve anlaşılabilir.

İşte bunlara örnekler:


  • Atmosferik basınç ve pi Sayısı


Atmosferik basınç sayısı P= 0,101325 dir. Pi sayısını atmosferik basıncı kullanarak da yaklaşık olarak bulabiliriz. Yani


= 3,14153




  • Bir sığırın canlı ağırlığı


Bir sığırın canlı ağırlığını bulmak için, göğüs çevresinin karesi ile vücut uzunluğu ve 87,5 kat sayısı çarpılır.

P= c2.h.87,5

(C: Göğüs çevresi, h: vucut uzunluğu, p: sığırın canlı ağırlığı.)




  • Cır cır böceği ile hava sıcaklığı arasındaki ilişki


Cır cır böceğinin sesleri ile hava sıcaklığı arasında bir ilişki vardır. Dolayısıyla hava sıcaklığını aşağıdaki formül ile fahranayt cinsinden bulabiliriz.

T= 0,3.N+40

(T: hava sıcaklığı, N: cırcır böceğinin bir dakikada çıkardığı ses sayısı)


  • Filin yüksekliği ve pi sayısı


Bir filin ayağı daire şeklindedir ve ayağının çapını ölçüp 2 ile çarptığınızda filin yüksekliğini bulabiliriz.


  • Eşkenar üçgen ve kar tanesi


Bir eşkenar üçgenin her kenarının ortasındaki üçte birlik kısmı alın. Bunlarla şekildeki gibi yeni bir üçgen oluşturun. Yeni üçgen şekil olarak aynı ve büyüklük olarak ilkinin üçte biri kadardır. Böylece devam edildiğinde, ideal bir kar tanesi elde edersiniz. İşte doğanın geometrisi.






  • Arılar ve altıgen


Arılar, peteklerini birim alanının tamamen kullanılması ve en az malzemeyle petek yapılması için altıgen şeklinde yapmaktadırlar. Ayrıca, bütün dişi bal arılarının yaptıkları petek gözeneklerinin açısı, dünyadaki bütün matematik profesörlerince de onaylanan ve en iyi açı derecesiyle en çok iş çıkartılan 70 derece 32 dakikadır. Bu tasarımda dikkat edilmesi gereken ilk nokta petek hücrelerini oluşturan altıgen prizmaların tabanlarında 3 adet eşkenar dörtgen bulunmasıdır.


  • Karıncalar ve vektörler


Sahra çölü karıncaları yön bulmada yol entegrasyon sistemini kullanırlar. Bu sistemde karınca, yuvadan çıktıktan sonra yaptığı yürüyüş ve dönüş hareketlerinin toplamını, yuvaya olan uzaklığını hesaplamak için kullanır. Bir dizi matematik işlemi bu sırada yapılır. Karınca, yuvasına olan mesafeyi küçük segmentlere böler; her bir segment uygun yön ve uzaklık vektörünü taşır. Bu vektörlerin toplamıyla yuvanın uzaklık ve yönünü veren ‘homing’ vektörü elde edilmiş olur.

Homing Vektörü

7 yorum:

  1. Matematik heryerde:) Giderek daha da çok seviyorum matematiği.Hayatla iç içe çok yararlı bir yazı olmuş,tesekkurler emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanların matematiği sevmemesinin temelinde doğa ile ilişkisinin kurulamaması yatıyor bence. Hayatın içine matematiği soktukça yada fark ettikçe daha çok sevecegimizi göreceğiz.

      Sil
  2. matematiğin doğa ile ilişkisini gösteren güzel bir yazı tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  3. matematiğin bu kadar hayatımızda olduğunu gerçekten bilmiyordum. ilginç ve güzel bir blog olmuş. ve benim yaptığım Pi sayısının da filin de bağlantısı olması ayrıca bi güzellik teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. İnsanlık olarak en sevmediğimiz alan olan matematikle böylesine iç içe yaşıyor olmak gerçekten de ironik...
    Cır cır böceğinin dakikada çıkardığı ses sayısından hava sıcaklığının ölçülmesi olayını farkedip bulana ve bu bilgilerle bizi bir kere daha şaşırtan sana çok teşekkürler, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Günlük hayatta gördüğümüz, herkesce bilinen canlıların ve varlıkların matematikle yorumlanması çok ilginç. Bu şekilde ilgi çekici konularda paylaşımlar yapmaya devam etmenizi bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel paylaşımlar, ödevimde çok yardımcı oldu teşekkür ederim.



    YanıtlaSil